miércoles, 14 de octubre de 2009

Característiques de la grip A/ H1N1

Descripció del Virus

La grip o influenza és una malaltia infecciosa d'aus i mamífers causada per un tipus de virus de ARN de la família dels Orthomyxoviridae. El virus de la grip és un virus ARN de la família dels Orthomyxoviridae, que comprèn cinc gèneres: Influenzavirus A, Influenzavirus B, Influenzavirus C, Isavirus, Thogotovirus.

En ocasions els virus poden transmetre's a altres espècies el que pot provocar greus problemes com el salt directe a l'home amb la consegüent pandèmia. En funció de les proteïnes dominantsa la seua membrena (sempre seran ,en el tipus A, Hemaglutinina, Neuraminidasa) poden ser dividits en:

· H1N1, causant de la grip espanyola en 1918

· H2N2, responsable de la grip asiàtica en 1957

· H3N2, que va causar la grip de Hong Kong en 1968

· H5N1, responsable de l'amenaça de pandèmia en 2007.

· H1N2, endèmic en humans i porcs. (Entre altres)

Símptomes deguts a la infecció d’aquest

En els éssers humans afecta a les vies respiratòries; inicialment pot ser similar a un refredat i amb freqüència s'acompanya de símptomes generals com febre, mal de coll, debilitat, dolors musculars, dolor estomacal i de cap (cefalea), amb tos (que generalment és seca i sense mucosidad) i malestar general. En alguns casos més greus pot complicar-se amb pulmonía (pneumònia), que pot resultar mortal, especialment en nens petits i sobretot en ancians.

Els virus de la grip A resisteixen més en ambients secs i freds. Poden conservar la seva capacitat infectiva durant una setmana a la temperatura del cos humà, durant 30 dies a 0 °C i durant molt més temps a menors temperatures. Pot ser fàcilment inactivat mitjançant detergents o desinfectants.

Estructura del Virus Influenzavirus A H1N1

Els Influenzavirus A, B i C posseïxen una estructura molt semblant. Les partícules víriques arriben a un diàmetre d'entre 80 i 120 nanómetros amb una forma més o menys esfèrica, encara que en ocasions poden veure's alguns exemplars d’altre tipus.

Encara que inusual per a un virus el seu genoma no és un fragment únic d'àcid nucleic sinó que conté set o vuit fragments de ARN invers. El genoma del tipus A es codificat per 11 proteïnes diferents: Hemaglutinina (HA), Neuraminidasa (NA), Nucleoproteína (NP), M1, M2, NS1, NS2(NEP), PA, PB1, PB1-F2 i PB2.40.

Entrada del virus a la cèl·lula

La cèl·lula importa el virus mitjançant endocitosis. Els cicles de replicación duren entre 4 i 6 hores. En el endosoma així format, part de les proteïnes de hemaglutinina fusionen la coberta viral amb la membrana vacuolar, alliberant les molècules de ARN víric, proteïnes accessòries i de ARN polimerasa al citoplasma.

Aquestes proteïnes i el ARN formen un complex que és transportat al nucli cel·lular, on la ARN polimerasa comença a transcriure còpies complementàries positives del ARN invers . El ARN víric pot ser retornat al citoplasma i transcrit, o romandre en el nucli. Les proteïnes víriques novament creades són també secretadas mitjançant l'aparell de Golgi cap a la superfície cel·lular (en el cas de la neuraminidasa i la hemaglutinina, o transportades de tornada al nucli per a fixar-se al ARNm i formar noves partícules víriques. Altres proteïnes víriques tenen múltiples accions en la cèl·lula hoste, incloent la pròpia degradació del ARN cel·lular amb la finalitat d'emprar els nucleòtids resultants per a la síntesi de més ARNm i inhibint la transcripció del ARN cel·lular. El genoma víric està compost per huit segments de ARN d'una sola cadena (monocatenari). El ARN invers format donarà lloc al genoma de futurs virus, ARN polimerasa i altres proteïnes virals que s'ensamblaran en un nou virión amb capacitat infectante. Les molècules de hemaglutinina i neuraminidasa s'agrupen formant protuberàncies en la membrana cel·lular. El ARN víric i les proteïnes de la nucelocápsida surten del nucli i entren en aquestes protuberàncies de la membrana. Els virus madurs s'obren a l'exterior de la cèl·lula en una esfera de fosfolípids de membrana, adquirint hemaglutinina i neuraminidasa juntament amb aquesta coberta membranosa. De nou, les partícules víriques així formades s'adheriran a noves cèl·lules hoste mitjançant les hemaglutinines transportades. Després de l'alliberament de la nova generació de partícules víriques, la cèl·lula hoste mor.

Aquest procés pot semblar prou complicat per aquest motiu adjunte una pàgina on està esplicat amb animacions:

http://www.red-osa.org/influenza/influenza_A_N1H1_ver2.swf

No hay comentarios:

Publicar un comentario