lunes, 16 de noviembre de 2009

QUÈ ÉS LA SALUT AMBIENTAL?

“La salut ambiental està relacionada amb tots els factors físics, químics i biològics externs d'una persona. És a dir, que engloba factors ambientals que podrien incidir en la salut i es basa en la prevenció de les malalties i en la creació d'ambients propicis per a la salut. Per tant, queda exclòs d'aquesta definició qualsevol comportament no relacionat amb el medi ambient, així com qualsevol comportament relacionat amb l'entorn social i econòmic i amb la genètica.”

Definició extreta de la Pagina de l’organització mundial de la salut (OMS)

Podríem dir que és un equilibri entre els éssers humans i els molts elements que constituïxen el seu ambient. Però últimament degut a la poca cura que els humans dediquem al medi ambient, aquest ens esta “tornant” les conseqüències dels nostres actes.

La Salut ambiental afecta a molts àmbits de la nostra vida quotidiana, el simple fet de beure aigua,utilitzar colònia o senzillament respirar, ens pot desencadenar reccions adverses desconegudes que poden afectar sèriament el nostre sistema immunològic.

Ací tenim uns pocs exemples de malalties que posseïxen un caràcter ambiental, es a dir, que son provocades o com a conseqüència o com a causa d'aquest:

· Emfisema la contaminació de l'aire i el fum d’un cigarret poden destruir els teixits susceptibles dels pulmons. Quan això ocorre, els pulmons ja no es poden expandir i contraure com deuen.

· Infertilitat pot ser el resultat de malalties de transmissió sexual, d'infecció o per contacte amb substàncies químiques en el treball o en el medi ambient. fins i tot, han demostrat que massa cafeïna en la dieta pot temporalment reduir la fertilitat en les dones.

· Goll persones que no absorbeixen suficient iode dels aliments que ingereixen. Això causa que una glàndula, tiroides, augmente de grandària. El goll ja és bastant rar, ara que els funcionaris de salut pública van decidir que tota la sal que mengem ha de contenir iode.

· Malalties Cardíaques aquestes podrien ser el resultat de dolents costums alimentoses i/o falta d'exercici, les substàncies químiques en l'ambient també ocupen un paper.

· Malalties de la Immunodeficiència el sistema immunees troba en constant batalla contra microorganismes i virus que ataquen el cos. Algunes substàncies químiques i fàrmacs també poden afeblir el sistema immune al danyar aquestes cèl·lules especialitzades. Quan això ocorre, el cos queda més vulnerable encara a les malalties i infeccions.

· Al·lèrgies i Asma una de cada cinc persones sofrixen d'al·lèrgies Algunes poden ser provocades per contaminants o altres substàncies químiques en l'aire i en la casa.

· Càncer el càncer ocorre quan una cèl·lula o un grup de cèl·lules comença a multiplicar-se amb major rapidesa que de costum. Alguns d'aquests càncers són causats per substàncies en el medi ambient: fum de cigarrets, radiació, substàncies químiques tant naturals com fetes per l'home, alcohol i llum solar. És possible reduir el risc de contreure un càncer, quan un limita la seva exposició a aquests agents nocius.

· Dermatitis Algunes de les substàncies químiques que es troben en pintures, tints, cosmètics i detergents també poden causar urticàries. El vent i el sol deixen la pell seca. Les teles, els aliments i certs medicaments també poden causar reaccions inusuals en algunes persones.

· Malalties Renals Algunes substàncies químiques en l'ambient poden provocar danys als renyons. Certs fàrmacs, no receptats, quan es prenen amb massa freqüència, també poden danyar els ronyons. Llegixi amb cura les etiquetes de tots els fàrmacs i usa'ls únicament segons s'indica.

· Enverinament per Plom la pols, l'aigua i els gasos contaminats amb plom també serveixen per a introduir el plom al cos. Aquest metall pot danyar el cervell, els ronyons, el fetge i altres òrgans. El greu enverinament per plom produïx mals de cap, enrampades, convulsions i de vegades, la mort.

· Enverinament per Mercuri quantitats molt petites poden danyar als ronyons, el fetge i el cervell. Avui dia, l'enverinament per mercuri, generalment resulta per a menjar peix contaminat o altres aliments que contenen petites quantitats de compostos de mercuri. El cos no es pot desfer del mercuri, per tant, aquest es va acumulant a poc a poc en els teixits.

· Càncer de Pell i Cremades de Sol alguns càncers són de tractament fàcil perquè no s'estenen més enllà del teixit epidèrmic. No obstant això, existeixen altres, com el melanoma, que són molt més perillosos perquè s'estenen també per altres parts del cos. Aquest aquesta causat per la disminució de capa d'ozó, que com a conseqüència ens fa receptors de mes radiació ultraviolada

· Enverinament per Urani

· Problemes dels Ills alguns organismes transportats per l'aire, com ésser les floridures o fongs, ocasionen infeccions de les parpelles així com dels ulls.

· Malalties Transmeses a Través de l'Aigua encara els rius i llacs més transparents pot contenir contaminants químics. Metalls pesats, com és el plom i el mercuri, poden ocasionar danys greus als òrgans.

El millor per a poder frenar aquest tipus de malalties es practicar un desenvolupament sostenible, perquè així ens mantindrem en harmonía amb el medi ambient, doncs si seguim així podem arribar, fins i tot, a la nostra autodestrucció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario